6.09.2012

Szarlotka z gruszek


      Ugotować kilo gruszek, obranych z łupin i pokrajanych na ćwiartki, w lekkim syropie, biorąc szklankę cukru na szklankę wody, – gdy gruszki miękkie, odcedzić je z syropu i dać dobrze ostygnąć. Z pół kilo mąki, ćwierć kilo masła, lub dobrego świeżego szmalcu, szklanki cukru i jednego jajka, zagnieść kruche ciasto. Ciastem tem wyłożyć formę wysmarowaną masłem i wysypać tartą bułeczką. Na nie ułożyć grubą warstwę gruszek, posypać skórką cytryny utartą na tarce, przykryć ciastem, dobrze złączyć brzegi, aby przy pieczeniu sok nie wypłynął, – cukru do gruszek sypać już nie trzeba, są dosyć słodkie po ugotowaniu w syropie. Piec jak zwykle szrlotkę w niezbyt gorącym piecu. Syrop powstały można użyć do gotowania kompotu z gruszek lub innego owocu.

Bluszcz, Nr 38, 18 września 1926

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz